Tom Kha Goong – Thajská národná polievka. Obľúbená tak ako turistami, tak aj domácimi obyvateľmi 🙏🏻
V Thajsku tak často podávaná, ako u nás najčastejšie podávaný slepačí vývar. Polievka Tom Kha je zmesou najexotickejších chutí. Prenikavá chuť kokosového mlieka sa prelína s chuťou a vôňou citrónovej trávy, liemetiek a kaffírových listov. Dochutené rybacou omáčkou a v mojom prípade dnes krevetami 🍤🍤🍤.
Aj naďalej skúšam nové recepty 🙏🏻 rôzne obmeny , veď to poznáte, každý recept má desiatky spôsobov tak ako aj tento.
Poďme si spolu pripraviť túto thajskú dobrotu 😉
• 8-12ks kreviet
• 400ml kokosového mlieka
• 250ml kuracieho vývaru
• 1,5 PL Tom Kha pasty (ak nemáme tom kha pastu, znásobíme všetky koreniny)
• 2ks citrónovej trávy
• 6ks listov kaffírovej limety
• 3-5 cm galangalu resp. zázvoru
• balenie hríbov Shimeji, no ideálne slamových hríbov
• 1/2 bielej cibule
• 2-3PL rybacej omáčky
• 1ČL trstinového cukru
• šťava z 1 limetky
• hrsť koriandru a pre zaujímavosť kľudne aj hrsť thai bazalky
• thai čili papričky, alebo sušené čili podľa chuti + štipka bieleho korenia
• 1PL kokosového oleja
Postup:
Opäť je veľmi jednoduchý a hotové máte za pár minutiek.
Na oleji orestujeme cibuľku, na drobno nakrájaný galangal a Tom Kha pastu až sa uvolnia vonné esencie.
Pridáme vývar spolu s kokosovým mliekom. Privedieme do varu a pridáme všetky zvyšné ingrediecie.
Varíme cca 10-15 min na miernom ohni. Nakoniec pridáme koriander, bazalku a odstavíme z ohňa, hotovo 👍🙏🏻
Malý tip:
Citrónovú trávu popučte nožom a listy kaffírovej limety preložte a odtrhite stopku čo najďalej Vám pôjde. Uvoľní sa vôňa a chuť 2x toľko pri týchto koreninách.