Thai spicy noodle soup

Keď sa povie “thajská polievka”, každý si predstaví polievku s kokosovým mliekom. Nie vždy to tak musí byť.
Táto polievka, je perfektná na sychravé počasie, no zahreje aj v letných dňoch a kľudne aj studená.
Spicy soup – ľahko štipľavá polievka s kuracím mäsom, ryžovými rezancami, mungo klíčkami a dávkou červenej karí pasty pripomína skôr akúsi “bowl”, no táto polievka si žiada poriadne plný – hustý tanier.
Skrátka preto, že je dokonalá a má až neuveriteľne dobre vyvážené chute.
Štipľavosť cítiť z čerstvých čili papričiek a karí pasty. Chuť je mierne kyslastá po Tamarinde. Ak nie je poruke, jednoducho nahradíte šťavou z limetky.
Avšak najsilnejšiu chuť dodáva spočiatku orestovaný cesnak spolu s jarnou cibuľkou a galangalom.
Finálnou bodkou sú čerstvé mungo klíčky spolu s čerstým koriandrom.

Potrebujeme:
• 1/2 balíka ryžových rezancov (kľudne viac, alebo menej – ako máte radi)
• 4-5 cm galangalu, alebo zázvoru
• 1 zväzok, alebo 4-5 stoniek jarnej cibuľky
• 4-5 stúčikov cesnaku
• 1 čili paprička, ideálne Thai bird’s eye, alebo čili pasta
• 2-3 ks kuracích pŕs
• 1 PL červenej karí pasty
• 1 PL hnedého cukru
• štipka bieleho korenia
• 1-1,25L kuracieho vývaru (kľudne z bujónu)
• 1 PL rybacej omáčky
• 1 PL tmavej sójovej omáčky
• 1/2 PL Tamarind pasty, alebo šťavy z limetky
• 2 hrste mungo klíčkov
• 1 hrsť čerstvého koriandru
• 1-2PL oleja

Postup:
Rezance pripravíme podľa návodu v osobitnom hrnci.
Na oleji, tentokrát som použil kokosový, orestujeme na drobno nakrájaný cesnak, spolu s galagalom a jarnou cibuľkou.
Tá môže byť nakrájaná na malé kúsky – rozvarí sa jednoduchšie. Spolu orestujeme a odstavíme bokom.
Vo woku opečieme kuracie prsia so štipkou bieleho korenia – ako si ich nakrájate je na Vás.
Do woku k prsiam primiešame prvú orestovanú zmes a pridáme následne červenú karí pastu. Spolu krátko orestujeme až sa karí pasta rozpustí v šťave, ktorú pustili prsia. Zalejeme vývarom a privedieme do varu, varíme cca 10min. Po zovretí vyberieme bokom kuracie prsia, aby neboli trvdé.
Stíšime a pridáme cukor spolu s omáčkami, poprípade šťavou z limetky.
Prihodíme polku koriandru a druhú použijeme až na samotný záver. Necháme povariť pár minutiek pod pokrievkou.
Ku koncu nakrájame čili papričku, alebo ju skrátka použijeme až vo finále na dochutenie (nie je podmienkou).
Vrstvíme misku/tanier rezancami, kuracím mäsom, vývarom – polievkou.
Na záver pridáme čerstvý koriander s mungo klíčkami a pár ks nakrájaných jarných cibuliek.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík