Soop Nam Wai – tento názov asi nikomu nič nehovorí, no prezradím, že je to thajský názov pre šalát z bambusových výhonkov 🎋
Milujem thajskú kuchyňu pre jej rôznorodosť chutí, vôní, ako sa viem hrať s jedlami, kombinovať a pritom je to vždy vyvážené exotickou chuťou.
Dávno som mal tento šalát v pláne, ale nejako som mu neprikladal váhu. Teraz to už ľutujem, lebo sme ho “zožrali” do 5minút.
Ten kto miluje thajský šalát Som Tam príde si na svoje 👏 chuťou je podobný, zálievka je tvorená rybacou omáčkou a šťavou z limetky.
Na šalát budete potrebovať:
• 1 pohár zaváraných bambusových výhonkov ( poprípade čerstvých, no tie sa varia aj 50min.)
• 1 stredná červená cibuľa
• 3PL jazmínovej ryže (lepkavej ideálne)
• jarná cibuľka, lístky mäty a koriandru
• 2PL rybacej omáčky
• 2PL šťavy z limetky
• 1PL palmového cukru(kľudne aj hnedý)
Na panvici orestujeme ryžu (neumývať!) a dáme variť výhonky.
Opečenú ryžu do zlatista, necháme vychladnúť apomixujeme na drobno. Zmiešame s uvarenými výhonkami.
Pridáme cibuľu a bylinky. Zalejeme zálievkou pripravenou z rybacej omáčky, šťavy z limetky, cukru a čili omáčky.
Tak jednoduché a tak výrazné chuťou.
Vedel by som si predstaviť na vchu aj posypané opečené búrske oriešky, alebo pridať mungo klíčky, no táto pôvodná, jednoduchá receptúra je to pravé “orechové”