Šalát Thai Larb s mäsom a bylinkami

THAI LARB sme tu už dlhšie nemali 😉 Tentokrát ideálne na Silvestrovskú noc, poprípade párty, stretnutie s priateľmi.
Verte mi, dokonalo ich prekvapíte!
Je to “šalát” – bravčové mleté mäso s riadnou dávkou čerstvých byliniek.
Koreniny a bylinky ako mäta, koriander, thai bazalka, citrónová tráva a kaffírová limeta, niekde známe aj pod názvom “listy limetky” alebo “limetkové listy” dotvoria chuť tohto dokonalého šalátu.
Textúra jedla je podtrhnutá thajskou lepkavou ryžou, kde túto súčasť tohto “mäsového” šalátu v Thajsku poznajú pod názvom Khao Kua.

Potrebujeme:

• 250-300g mletého bravčového
• 2-3 lyžice najlepšie lepkavej (alebo klasickej jazmínovej) ryže
• 2 šalotky, poprípade 1 stredná červená cibuľa
• 3 stonky jarnej cibuľky
• 2 PL rybacej omáčky
• 2 limetky – šťava z nich
• 1 PL sweet&chilli omáčky
• 1 PL čili “flakes”
• 1 ks citrónovej trávy
• 3-4 ks listov kaffírovej limety
• hrsť koriandru
• pol hrste thai bazalky
• pol hrste mätových lístkov
• opečené oriešky na dochutenie
• 100ml vody

Postup:
Ako prvé opražíme lepkavú ryžu – úplne do zlatista. Rozdrvíme ju v mažiari, poprípade použijeme mixér.
Odložíme bokom na koniec. Mäso opečieme vo woku, bez pridania oleja.
Pridáme rybaciu, šťavu z limetky, čili omáčku. Na veľmi drobno, ako len dokážete – nakrájame citrónovú trávu a listy kaffírovej limety.
Pridáme k mäsu. Podlejeme trochou vody – podusíme pár minút. Mäso je hotové rýchlo.
Šalotku a jarnú cibuľku pridávame pred koncom, aby ostali čerstvé-neuvarené.
Tak isto všetky bylinky. Odstavíme z ohňa a teraz príde na rad opečená a rozdrvená ryža. Primiešame.
Nemusí byť rozdrvená na prach. Chuť aj aróma opečenej ryže pripomínajú nám známe “pukance”.
Na koniec posypeme s čili lupienkami, pár kvapiek šťavy z limetky a môžme dochutiť opečenými orieškami.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík