THAJSKÉ KARÍ, KTORÉ SI JEDNODUCHO ZAMILUJETE.
Ktoré jedlo, sa radí medzi najvyhľadávanejšie turistami po celom svete? Predsa karí.
Na všetky možné spôsoby. Či mäsité, s morskými plodmi, vegetariánske, vegánske, proste všetky.
Jedlo, ktoré chytí každého za chuťové poháriky a popracuje s vašimi zmyslami.
Tentokrát som použil žltú karí pastu. Už je to takmer pravidlom, ak si chcem doma pochutiť na dokonalo vyáženom karí, siaham práve po žltej karí paste.
Zelená, či thai Massaman pasta, majú svoje špecifiká a nerád im kazím to “pravé” čo majú obsahovať. Pri “yellow curry” paste je to iné. Pestré. Rôznorodé.
Jedlo si dokážete nakombinovať rôznymi chuťami z ríše ovocia a zeleniny.
Tentokrát som siahol po nezvyčajnej kombinácii ako je exotické mango, ananás a banány. Aby nebolo málo, pre zahustenie som pridal opäť nasladlý batát spolu s kuracím mäsom. Kombinácia slanej a sladkej chuti je citeľná od prvého sústa, kedy sa vám v pozadí na jazyku prelievajú sladké tóny manga a ananásu podtrhnuté tónmi kokosového mlieka. Avšak stále je cítiť chuť karí na ktoré ste zvyknutí. Jedlo si viem predstaviť aj v kombinácii napríklad s krevetami, alebo aj bezmäsitú verziu. Predsalen máme na stole opäť bohaté curry na ingrediencie.
Neskúšali ste podobnú kombináciu? Myslím, že je pravý čas ZAŽIŤ CHUŤ THAJSKA DOMA.
Potrebujeme:
• 1ks kuracích pŕs (poprípade krevety)
• 3-4 strúčiky cesnaku
• 2 stonky citrónovej trávy
• 4-5 kafírových listov
• ½ hrste koriandru
• ½ hrste thajskej bazalky
• 1 menší sladký zemiak (batát)
• ½ zrelého manga (čím zrelšie, tým výraznejšia chuť)
• 1 hrnček načisteného ananásu
• 1 klasický menší banán (nie prezretý, ideálne vhodný aj banán na varenie)
• 1 čili paprička
• 3-4cm galangalu (môžete použiť aj zázvor)
• 1 ČL palmového, alebo hnedého cukru
• 2 ČL žltej karí pasty
• 2-3 PL rybacej omáčky (podľa vašej chuti)
• 2 PL sladkej sójovej omáčky
• 1-2 PL ustricovej omáčky
• 400 ml kokosového mlieka
• 1½ – 2 dcl kuracieho vývaru
• rastlinný olej
• jazmínová ryža
Postup:
Karí tentokrát hrá chuťami ďalekej exotiky v podobe manga, ananásu a banánov. Pridané batáty už len doladia chuť spolu s thajskou bazalkou a koriandrom.
Každé thajské karí bez výnimky (tu robia ľudia najčastejšie chybu) – začíname orestovaním na oleji.
Ja som použil sezámový olej, ten som mal po ruke aj jeho chuť je prenikavejšia ako klasický rastlinný olej.
Nasleduje na drobno nakrájaný cesnak a galangal, poprípade zázvor.
Pridáme karí pastu, ktorú restujeme približne 2minúty a počkáme až sa uvoľnia vonné esencie a spoja sa nám chute. Toto je základný postup, ako a kedy správne použiť karí pastu. Vo výnimkách (pri polievkach sa používa aj neskôr)
Prilejeme kokosové mlieko spolu s popučenou citrónovou trávou a kaffírovými listami.
Podlejeme kuracím vývarom. Vložíme nakrájané kuracie prsia, po chvíli pridáme batáty. Necháme prevrieť a znížime oheň. Ak je mäso dostatočne mäkké pridáme ananás, mango. Po chvíli banány. Nasledujú omáčky spolu s čili, cukrom a necháme prevrieť.
Ku koncu dochutíme zhajskou bazalkou a koriandrom, povaríme už len chvíľku, aby sa nám bylinky úplne nerozpadli.
Podávame s jazmínovou ryžou.