Marinované, prevažne kuracie, morčacie prsia, poprípade krevety sú najlepšou voľbou pre thajské Satay.
Chuť búrskych orieškov, podporená čerstvými koreninami ako zázvor(galangal), kurkuma, rasca, kajenské korenie, koriander, alebo citrónová tráva je dokonalo zladená v marinádu. Podliate rybacou omáčkou a sójovou omáčkou necháme kúsky mäsa marinovať, kľudne aj cez celú noc.
Základom jedla je omáčka(dressing), do ktorej sa následne ugrilované kúsky namáčajú.
Potrebujeme:
• 3-4ks kuracie prsia
MARINÁDA:
• 1/2 čerstvá červená paprika
• 2 šalotky alebo 1 malá cibuľa
• 5 cm galangal alebo zázvor
• 3 strúčiky cesnaku
• 1 PL citrónovej trávy – čerstvej/sušenej
• 2 PL mletého koriandru, alebo pol hrste čerstvého
• 1 lyžička kajenského korenia
• 2 ČL mletej rasce
• ½ ČL sušenej kurkumy
• 3 PL tmavej sójovej omáčky
• 4 PL rybacej omáčky
• 2 PL rastlinného oleja (ja používam sezámový)
OMÁČKA (dressing) z búrskych orechov:
• 1 plná šálka opečených arašidov
• 1-2 strúčiky cesnaku
• ½ ČL tamarind pasty
• 2 PL hnedého trstinového cukru
• ½ ČL kajenského korenia
• cca 50-70 ml kokosového mlieka
• 1 ČL čili omáčky Sriracha, Sambal Oelek alebo podobnej
• ½ PL sladkej sójovej omáčky
• 1-2 PL rybacej omáčky (podľa chuti)
• 2 lyžičky sezamového oleja
Postup:
Ako prvé si pripravíme marinádu na mäso. Pre ľahšiu prácu s mixérom, si nakrájame vopred šalotku, červenú papriku, citrónovú trávu a galangal na menšie kúsky.
Do mixéra postupne vložíme všetky ingrediencie a mixujeme do hladkej konzistencie.
Plátky, poprípade kocky nakrájaných kuracích pŕs naložíme do pripravenej marinády a necháme v chladničke marinovať 3 až 5 hodín. Nie je potrebné, ak chceme podávať okamžite.
Na prípravu arašidovej omáčky si najskôr opečieme arašidy na miernom ohni za stáleho miešania. Vychladnuté arašidy vložíme spolu s ostatnými ingredienciami do mixéra. Vymixujeme na jemnú pastu. Podľa vlastnej chuti, ak je pasta príliš slaná, pridáme 1 lyžicu kokosového mlieka, ktoré celú chuť zjemní. Kto má rád výraznú chuť po búrskych orechoch, môže primiešať do pasty lyžicu arašidového masla. Marinované kuracie plátky napichneme na drevené špajle. Je potrebné dávať pozor, aby marináda zostala na mäse. Na mierne rozpálenom oleji postupne opekáme pripravené mäso z oboch strán. Ideálne na grile – ten nepripáli ako rovná panvica. Podávame teplé a namáčame v pripravenej arašidovej omáčke. Ideálne sa hodí aj pokvapkať šťavou z limetky.