Beef & Basil

Spojenie hovädzieho a thajskej bazalky, je pre mňa jedna z najvýraznejších chutí thajskej kuchyne.
Ak si predstavíte ešte chuť a vôňu exotického badiánu, je to nebíčko v papuľke.
Na svoje si prídu milovníci spojenia sladko-slanej chute, ktorá je práve pri hovädzom mäse tak úžasná. To mäso si to priam pýta!
Stretol som sa s verziou spojenou aj so škoricou, netreba jej veľa a chuť je opäť umocnená exotikou.
Avšak na škoricu si pri mäse treba prvými sústami zvyknúť.

Potrebujeme:
• cca 400 g hovädzieho mäsa – ideálne pliecko/sviečkovice
•  ½-1 veľkej cibule
• 1 červená kápia
• 2 plné hrste bazalky (thajská ideálne)
• ½ čl bieleho korenia
• 2-3 PL bieleho cukru
• 2-3 PL ustricovej omáčky
• 4-5 PL kuracieho vývaru
• 1 PL rybacej omáčky
• 2 PL rastlinného oleja
• 1/2 stonky škorice (nie je podmienkou)
• voda na podliatie

MARINÁDA:
• 1 strúčik cesnaku
• 2-3 cm galangalu (príp. zázvoru)
• ¼ lyžičky mletého badiánu, alebo je možné použiť aj celé, avšak ich treba vytiahnuť pred jedením
• štipka bieleho korenia
•  ½ PL bieleho cukru
• štipka soli
• 2 PL sladkej sójovej omáčky
• 2 lyžice ustricovej omáčky

• podáva sa s jazmínovou ryžou

Postup:
Mäso nakrájame na čo najtenšie plátky. Pripravíme si marinádu v ktorej mäso marinujeme. Marinovať postačí 5 minút.
Do mažiaru dáme cesnak a na drobno nakrájaný galangal alebo zázvor.
Dostatočne popučíme a pridáme biele korenie, cukor, soľ, mletý badián, sójovú omáčku spolu s ustricovou omáčkou.
Marinádu prelejeme do misky, pridáme mäso a necháme chvíľu naležať.
Olej rozpálime vo woku a pridáme nakrájanú cibuľu. Poprípade môžeme rozkrojiť cibuľu na štvrtiny a rozobrať prstami.
Cibuľu restujeme do zlatista. Do rozpáleného oleja s cibuľou pridáme marinované mäso a necháme karamelizovať.
Mäso na vysoko rozpálenom oleji stačí opiecť minútu – dve z oboch strán. Otáčame kliešťami aby sa mäso dôkladne opieklo.
Keď je mäso pripravené pridáme kurací vývar a ustricovú omáčku. V prípade, ak ostala marináda, môžeme ju priliať k mäsu.
Pridáme cukor, štipku korenia a necháme opäť karamelizovať. Ak by sa vzniknutá omáčka rýchlo odparovala doplníme troškou vody.
Treba však dávať pozor na množstvo pridanej vody, aby omáčka nebola príliš tekutá. Nasleduje na pásiky nakrájaná paprika.
Po pár minútach odstavíme z ohňa, aby sa práve paprika celkom nerozvarila.
Nakoniec pridáme bazalku do horúceho jedla a dôkladne premiešame. Už nevaríme.

Ďalší spôsob – ja tak robím, je to pre mňa jednoduchšie.
 V tlakovom hrnci orestujeme na cesnaku a galangale (zázvore) mäso.  Všetko pridáme naraz aj z marinády aj ingrediencií k mäsu, až keď sa mäso uzavrelo. Podlejeme kuracím vývarom ešte navyše, alebo vodou, tak aby pokrývala mäso. Nastavíme tlakový hrniec cca na 20min.
Otvoríme, a pridáme bazalku s cibuľou – rozobratými štvrťami. Povaríme pár minutiek a odstavíme. Medzičasom uvaríme ryžu.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík