Paradajková po thajsky

Paradajková 🍅❤️ Delíme sa na dve skupiny.
Prvá skupina čo ju miluje a tá druhá…
Ja patrím do prvej už od detstva, keď som lovil písmenká a v školskej jedálni rozvarenú ryžu 😉

Dnes prinášam iný pohľad na paradajkovú polievku. Pohľad mojimi očami s thajskou chuťou.
Chuť po badiáne, kokosovom mlieku, po opečenej cibuľke a sezáme s vôňou thajskej bazalky.
Úroda bola tento rok nad mieru bohatá a priznám sa, že máme paradajky zavarené na celú zimu ❤️

Poďme na recept.
Nepečiem vopred, nešúpem, proste iba umyjem a pomixujem. Komplet ako je, a ostane dokonalá pasta. Avšak za potreby je vysokorýchlostný mixér 👏🔝
Skúšal som aj z pečených paradajok, tu vystúpila viac “sladkastá” stránka paradajok.

• 1kg paradajok, ideálne domácich
• 3 strúčiky cesnaku
• 2-3cm galangalu (zázvoru)
• veľká hrsť thajskej bazalky, kľudne aj 2
• pár stoniek koriandru, alebo 1/2 korienku – má silnú chuť, pozor 😉
• 5-6 ks badiánu
• 1 biela cibuľa
• 1 ks thai čili papričiek
• 250ml kokosového mlieka
• 150ml zeleninového vývaru, ak nie je postačí aj voda 😉
• 1 PL palmového cukru (alebo trstinového cukru)
• 3-4 PL rybacej omáčky
• 2-3 PL sladkej sójovej omáčky
(asi, ja to nalievam už bez lyžičky 😂 a dochutím ochutnaním)
• kvapka sezámového oleja

Postup je pre mňa jednoduchý, keďže to mixujem ako som spomínal vyššie a nemusím rozvárať dlhé minúty.
Na oleji orestujeme cibuľu, čili, galangal a cesnak. Orestované dáme do mixéra, pridáme koriander a bazalku, spolu s paradajkami vymixujeme do hladka.
Následne dáme variť na oheň. Prilejeme kokosové mlieko, pridáme badián, cukor a ostatné zložky. Povaríme, až sa dostatočne zredukuje voda, polievka nie je úplne tekutá. Dozdobíme (dochutíme) jarnou cibuľkou a opečeným sezámom spolu s opečenou cibuľkou, táto kombinácia dokonalo pozdvihne chuť paradajok 🙏🏻

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík