SOM TAM

Kde som? 😂 SOM TAM 👌 je názov tohto ikonického šalátu, v podstate asi najznámejší thajský šalát.
PAPAYA SALAD v mojom podaní, netradične s kalerábom

Kto navštívil Thajsko, bez ochutnávky iste neodišiel.

Hlavnou zložkou je nezrelá, ešte zelená papája. Tu nastáva kameň úrazu na SR s prípravou, keďže je veľmi obtiažne ju zohnať. Robil som šalát už aj z klasickej papáje, akú poznáte z obchodov, no väčšinou je už dozretá. Bolo nutné nájsť náhradu. Náš poriadny klasický chrumkavý kaleráb.
Áno dobre čítate 👍
Táto náhrada je pre mňa takmer na 80% totožná so zelenou papájou.
Takže máme ďalšie spojenie SR a THAI kuchyne ❤️

Najjednoduchší a najoriginálnejší recept je tu:
Potrebujeme:
• 1 väčší KALERÁB (papája)
• hrsť ďatlových paradajok
• 3-4 strúčiky cesnaku
• 1-2 ks čili papričiek
• 1 PL sušených mini kreviet
• 1,5 PL palmového cukru
• hrsť opečených arašidov
• hrsť zelených fazuliek
• 1,5-2 PL rybacej omáčky
• 1,5 PL šťvy z limetky
• 2 PL tamarind omáčky(pretlaku, koncentrátu, pasty)

Postup je veľmi jednoduchý 👍😉
Kaleráb nakrájame na pásiky a dáme bokom na neskoršie použitie.
V mažiari podrvíme spolu čili, cesnak, palmový cukor (dá sa nahradiť za hnedý trstinový), polovičnú dávku sušených kreviet, zopár vopred opečených orieškov, 2-3 ks zelených fazuliek. Celé poriadne rozdrvené podlejeme rybacou omáčkou, limetkou, a tamarind omáčkou. Opäť celé podrvíme/premiešame. Pre výraznejšiu chuť pridajte aj šupku z limetky (BIO-nepostriekanú)
Do misky si dáme kaleráb, paradjaky a zvyšné ingrediencie. Zalejeme pripravenou rozdrvenou zmesou. Ak sa Vám zdá suchšia, pridajte pár lyžíc vody.
Mne ostali doma ešte mungo klíčky, tak šup tam s nimi-nie sú povinné
Nakoniec posypeme orieškami
Ak nemáte tamarind, kľudne zvýšte dávku limetkovej šťavy 👍

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík