Tom Yum mäsové guľky s mangovým pyré, podávané s fazuľovými cestovinami
O polievke Tom Yum nemusím veľa písať. Jej chuť je takmer nezameniteľná s inými polievkami.
Čili papričky v kombinácii s čerstvým koriandrom, limetovou šťavou, galangalom a kvapkou kokosového mlieka vytvárajú skvelý chuťový koncert pred hlavným jedlom.
Predstavte si samotnú chuť polievky Tom Yum, no tentokrát v hlavnom jedle. Tom Yum mäsové guľky s mangovým pyré, podávané s fazuľovými cestovinami.
Prišiel čas, kedy sa po Novom roku viacerí obzerajú po zdravších jedlách. Netvrdím, že hovädzie je najzdravšia voľba, samozrejme sú aj iné možnosti.
Avšak kombinácia čerstvých byliniek, ktorými guľky prekypujú, podávané s prílohou vo forme proteínových fazuľových cestovín je myslím dobrý štart.
Mňa to pochytilo tiež. A práve preto som sa snažil vytvoriť jedlo, ktoré je chutné, známe chuťami a nie je akoby som to… “rezeň a šalát”.
Čerstvý koriander spolu s thajskou bazalkou perfektne vyladia hovädzie mäso. Nebránil by som sa dokonca ani použiť napríklad badián, poprípade kardamón.
Hovädzie mäso práve na thajský spôsob v akejkoľvek forme, či už karí, alebo stir-fry, vie krásne spolupracovať na vyvážení práve týchto spoločných chutí.
Na mojom mini “food blogu” ste si iste všimli , že doma milujeme mango. V akejkoľvek forme.
Veď aj samotné Thajsko doslova ponúna toto exotické ovocie vo všetkých možných formách takmer na dlani. Mangové pyré z čerstvého manga je už bonus, samozrejme si viete pripraviť aj inú obľúbenú omáčku. U nás sa zaprášilo a to som si myslel, že ostane niečo aj na večeru.
Poďte spolu so mnou ZAŽIŤ CHUŤ THAJSKA DOMA.
Potrebujeme:
• 500g hovädzieho mletého mäsa
• 2-3 strúčiky cesnaku
• 1 stredne veľká cibuľa
• poriadnu hrsť koriandru
• tak isto hrsť thajskej bazalky
• 2-3cm galangalu (môžete použiť aj zázvor, no nie je nutná táto ingrediecia)
• 1 vajíčko (veľkosť L)
• 1 a ½ PL ázijskej koreniacej zmesi (použiť sa dá akékoľvek obľúbené dochucovadlo)
• 2+ PL pasty Tom Yum
• 2-3 PL rybacej omáčky (podľa vašej chuti)
• 1 PL sladkej sójovej omáčky
• obľúbené cestoviny.
Mangové pyré:
• 1 zrelé mango (čím zrelšie, tým výraznejšia chuť)
• 1 strúčik cesnaku
• 1 PL sladko-štipľavej čili omáčky
• 1 PL rybacej omáčky
• 1PL palmového, alebo hnedého cukru
• 1PL šťavy z limetky
• štipka kurkumy
• štipka sušených čili vločiek/papričiek
• kokosové mlieko na zriedenie
Postup:
Do misky si vložíme mleté hovädzie mäso. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a koriander spolu s thajskou bazalkou. Po pravde neskúšal som použiť klasickú bazalku, možno to vystrelí originálne, dajte vedieť. Prisypeme koreniacu zmes – väčšinou obsahuje už soľ, čiže nesolíme. Na to tu máme aj rybaciu omáčku. Prilejeme spolu so sójovou omáčkou. Dôkladným miešaním rukami zapracujeme vajíčko aj Tom Yum pastu, ktorá trošku štrajkuje v rozpustení, ale po chvílke si dá povedať 🙂
Na pečiaci papier ukladáme guľky veľkosti cca 4cm a pečieme približne 20min na 180-200°C. Medzičasom si dáme variť cestoviny. Vyššie som spomínal proteínové fazuľové “špageti” kúpené v DM drogérii (toto nie je reklama, iba môj tip). Samozrejme viete použiť akékoľvek ryžové, špaldové, vaječné, atď…
Mango pyré je asi najjednodušie na prípravu z tohto receptu. Jednoducho všetko vložíme do nádobky a ponorným mixérom rozmixujeme. Vznikne hustejšie pyré a to zriedime kokosovým mliekom podľa potreby. Môžete použiť aj iné rastlinné mlieko. Kto chce pyré teplé, privedie k varu, ak nie podávame ako studené pyré.
Servírujeme s obľúbenou zeleninou.
Dobrú chuť
Nezabudnite si pozrieť aj ďalšie jedlá zo sekcie: hlavné jedlá, ktoré by vás mohli zaujať: https://www.thainechsapaci.sk/hlavne-jedla/