Žlté curry, ktoré má svoju chuť zvýraznenú práve o chuť manga. Ideálne použiť zrelé, sladké mango.
Jeho chuť dokonalo pasuje práve s yellow curry pastou. Karí je ľahodnejšie, jemnejšie a aj konzistencia je krémovejšia.
Mango skvele dochutí bežné karí a spraví z neho ešte exotickejší zážitok, veď si povedzme na rovinu, ako často používame mango k mäsu?
Tentokrát karí neobsahuje ani zemiaky, cibuľu, bambusové výhonky, cuketu, alebo batáty.
Karí je vyslovene teraz považované za curry “omáčku” ku guľkám.
Potrebujeme:
MÄSOVÉ GUĽKY:
• 500g morčacie mleté
• 3-4 strúčiky cesnaku
• 4-5cm galangalu, alebo zázvoru
• 3 stonky jarnej cibuľky
• 1/2 ČL bieleho korenia
• 1 ČL čili flakes
• 1/2 PL rybacej omáčky
• 1 ČL ázijská koreniaca zmes (kľudne použite aj grill, mix na kuracie atď…)
• olej na opečenie
NA KARÍ:
• 3 strúčiky cesnaku
• 1 čili paprička
• 1 väčšie zrelé mango
• ½ lyžice limetkovej šťavy
• 1-2 stonky citrónovej trávy
• 4-5 kafírových listov
• ½ hrste koriandru
• 1 PL hnedého cukru
• 1 PL šťavy z limetky
• 2-3 ČL žltej karí pasty
• ½ ČL kurkumy (nie je podmienkou)
• 2 PL rybacej omáčky
• 1PL sladkej sójovej omáčky
• 400 ml kokosového mlieka
• 1½-2 dcl vody
• rastlinný olej
• jazmínová ryža
Postup:
Tentokrát začíname s guľkami, aj keď samotné karí trvá na prípravu dlhšie. K mletému mäsu pridáma na dorbno nakrájanú jarnú cibuľku, galangal a pridáme koreniny. Dôkladne zmiešame a na rozpálenom oleji opečieme z každej strany, postačia aj 2min z každej strany, aby sa mäso uzavrelo, dáme bokom.
Karí pripravíme bežným spôsobom. Opečieme cesnak na oleji, pridáme žltú curry pastu a opečieme kým sa neuvoľnia vonné esencie. Následne prilejeme kokosové mlieko a všetky zvyšné koreniace ingrediencie, okrem koriandru.Necháme prejsť varom. Podlejeme trochou vody, nakrájame mango na malé kúsky, a necháme ho rozvariť. Keď je dovarené, že sa rozpadá, vyberieme citr. trávu a kaffírové listy a môžeme karí rozmixovať ponorným mixérom. Samozrejme nie je to nutnosť, ak chcete mať kúsky manga v celku. Avšak karí je potom krémovejšie, jemnejšie… Vložíme mäsové guľky späť a povaríme ich cca 20min pod pokrievkou. Nakoniec posypeme čerstvým koriandrom. Podávame s jazmínovou ryžou.